ΑΜΥΓΔΑΛΙΤΙΔΑ

ΦΑΡΥΓΓΟΑΜΥΓΔΑΛΙΤΙΔΑ – Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΙΟ ΣΥΧΝΗ ΛΟΙΜΩΞΗ  ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Στις 09 Σεπτεμβρίου 2012, δημοσιεύθηκαν στο Clinical Infectious Diseases,  από την Αμερικάνικη Εταιρεία Λοιμώξεων, νέες συστάσεις για την αντιμετώπιση της φαρυγγίτιδας..Αυτές έχουν στόχο τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών για λοιμώξεις του φάρυγγα, που οφείλονται σε ιούς και τη σωστή από τους ιατρούς αναγνώριση των περιπτώσεων στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας, που χρειάζονται αντιμετώπιση με αντιβιοτικά.. Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκεται παγκοσμίως η μείωση της χρήσης αντιβιοτικών, που δεν θεραπεύουν τις λοιμώξεις από ιούς και επιπλέον μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως διάρροιες, εξανθήματα και μικροβιακή αντοχή.

Η δεύτερη πιο συχνή λοίμωξη μετά τη ρινίτιδα είναι η αμυγδαλίτιδα και η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, που στο εξής θα αναφέρονται μαζί σαν φαρυγγίτιδα. Η φαρυγγίτιδα οφείλεται κυρίως σε ιούς και σπανιότερα σε μικρόβια , με κύριο εκπρόσωπο των τελευταίων, τον στρεπτόκοκκο. Η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα είναι μια συχνή νόσος, αλλά οι ιώσεις σίγουρα είναι , πιο συχνές.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Εταιρεία λοιμώξεων, αν και πολύ συχνά οι βακτηριακές και οι ιογενείς φαρυγγίτιδες παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα, υπάρχουν σημεία , που μπορούν να μας κατευθύνουν  ως προς την αιτιολογία της φαρυγγίτιδας. Έτσι, συνωδά συμπτώματα όπως η ρινική καταρροή, η βραχνάδα στη φωνή, ο βήχας, οι άφθες ή τα έλκη στο στόμα είναι σημεία που απαντώνται στις ιώσεις και μας κατευθύνουν προς εκεί. Από την άλλη μεριά, σημεία υπέρ της βακτηριακής από στρεπτόκοκκο Α φαρυγγικής λοίμωξης αποτελούν η απότομη αύξηση του πονόλαιμου και η παρουσία πυρετού.

Σε περίπτωση πονόλαιμου, ο ιατρός μπορεί να εκτιμήσει κλινικά τον ασθενή και να εκτελέσει ένα ταχύ τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του στρεπτόκοκκου  (strep test) , λαμβάνοντας δείγμα από το φάρυγγα του ασθενούς. Επειδή τα παιδιά που είναι μικρότερα των τριών ετών είναι απίθανο να  αναπτύξουν στρεπτοκοκκική φαρυγγική λοίμωξη, το γρήγορο strep test δε χρειάζεται να γίνει. Μόνη εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση που αυτό έχει ένα μεγαλύτερο αδελφάκι με επιβεβαιωμένη στρεπτοκοκκική λοίμωξη.Οι καλλιέργειες φάρυγγα θα πρέπει να διενεργούνται μόνο όταν το γρήγορο strep test είναι αρνητικό, αλλά υπάρχει έντονη κλινική υποψία από τον ιατρό.

Η θεραπεία της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης θα πρέπει να γίνεται με πενικιλίνη ή αμοξικιλίνη, που είναι άριστα  αποτελεσματικές και προκαλούν λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες στον οργανισμό. Η διάρκειά της πρέπει  οπωσδήποτε να φτάσει τις δέκα ημέρες, προκειμένου να εκριζωθεί ο στρεπτόκοκκος.

Επιπρόσθετα, οι συστάσεις της Αμερικάνικης Εταιρείας Λοιμώξεων αναφέρονται στην αμυγδαλεκτομή. Συστήνεται λοιπόν, να αποφεύγεται αυτή, στις περιπτώσεις που ένα παιδί εμφανίζει επαναλαμβανόμενες αμυγδαλίτιδες (είτε είναι ιογενείς, είτε στρεπτοκοκκικές) , καθώς οι κίνδυνοι από το χειρουργείο δεν αντισθασμίζουν τελικά τα οφέλη. Εξαίρεση αποτελούν τα παιδιά που παρουσιάζουν άπνοιες λόγω υπερτροφικών αμυγδαλών.

Οι ιατροί χρειάζεται να καθησυχάζουν τους ασθενείς και σιγά σιγά να τους πείσουν πως η χορήγηση αντιβιοτικών δεν αποτελεί πάντα τη λύση, καθώς δεν θεραπεύουν τις ιώσεις, αλλά μάλλον η αλόγιστη χρήση τους προσθέτει προβλήματα, όταν δεν είναι απαραίτητη.