ΟΞΥΟΥΡΟΙ

Οι οξύουροι είναι παράσιτα (σκώληκες) που προσβάλλουν άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας και κοινωνικοοικονομικού επιπέδου. Κυρίως παρατηρείται κατά την προσχολική και τη σχολική ηλικία.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΙΖΩΣΗ ΤΩΝ ΟΞΥΟΥΡΩΝ

Εάν παρατηρήσατε κάποια σκουληκάκια στα κόπρανα του παιδιού σας ή εάν το παιδί παρουσιάζει επίμονο κνησμό στην περιοχή του πρωκτού, τότε πιθανότατα να έχει προσβληθεί από οξύουρους. Εάν έχετε μόνο κνησμό και δεν τα έχετε δει στα κόπρανα, ο γιατρός θα σας συστήσει να κάνετε μια εξέταση με την οποία θα πιστοποιήσετε την ύπαρξη των οξύουρων σε αυτά. Οι θηλυκοί οξύουροι εναποθέτουν τα αβγά τους στην περιοχή του πρωκτού κατά τη διάρκεια της νύχτας και τις πρώτες πρωινές ώρες. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται μια ταινία σελοτέιπ να επικολληθεί στην περιοχή του πρωκτού κατά τις πρώτες πρωινές ώρες και να αφαιρεθεί πριν το παιδί πάει τουαλέτα ή πλυθεί. Όταν αφαιρεθεί, επικολλάται σε μια αντικειμενοφόρο πλάκα που θα την έχετε προμηθευτεί από το μικροβιολογικό εργαστήριο, όπου και θα την προσκομίσετε στην συνέχεια. Εάν υπάρχουν αβγά, θα έχουν κολλήσει στο σελοτέιπ και θα γίνουν ορατά στο μικροσκόπιο.

Υπάρχει ωστόσο, μεγάλη πιθανότητα τα αβγά να μην έχουν επικολληθεί, οπότε μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 4-5 φορές να επαναληφθεί η προσπάθεια λήψης του δείγματος.

Οι οξύουροι είναι παράσιτα και πιθανότατα να έχουν ήδη μεταδοθεί σε όλα τα μέλη της οικογένειας. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο ο καθένας σας να λάβει μια δόση φαρμάκου (100mg Μεβεδανζόλης) που θα σας συστήσει ο παιδίατρος και μετά από 14 ημέρες  μία δόση ακόμη. Εκτός από αυτά χρειάζεται:

  • Πρωινό μπάνιο. Το μπάνιο απομακρύνει αρκετά από τα αυγά
  • Συχνό άλλαγμα εσώρουχου και κλινοσκεπασμάτων για να μειωθεί η μεταδοτικότητα
  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών, οπωσδήποτε πριν τα γεύματα.
  • Κοντά νύχια
  • Αποφυγή κνησμού της περιπρωκτικής χώρας
  • Απομάκρυνση των οξύουρων από το περιβάλλον (στρώματα, καναπέδες, μοκέτες,πάτωμα) βάζοντας τακτικά ηλεκτρική σκούπα.