ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

prostasia ilios
Τα παιδιά, και κυρίως τα βρέφη, έχουν λεπτότερο και σαφώς πιο ευαίσθητο δέρμα από τους ενήλικες. Οι βλάβες από τον ήλιο στις ηλικίες αυτές συντελούν στην ανάπτυξη σοβαρών προβλημάτων του δέρματος κατά την ενήλικο ζωή, όπως πρόωρη γήρανση και καρκίνο του δέρματος ( μελάνωμα ). Λέγεται από ειδικούς, ότι η έκθεση ενός μωρού στην ηλιακή ακτινοβολία, ισοδυναμεί με λήψη μίας ακτινογραφίας.

Για να προφυλάξετε το παιδί σας από τον ήλιο, το πρώτο βήμα είναι η επιλογή ενός καλού αντιηλιακού. Διαλέξτε ένα αντηλιακό με φυσικά αντιηλιακά φίλτρα, αδιάβροχο (water resistant), με δείκτη προστασίας SPF 30. Απλώστε αρκετή ποσότητα σε όλα τα μέρη του σώματος , χωρίς να ξεχάσετε τη μύτη, τα αυτιά, τον αυχένα, τα πόδια, πριν την έκθεση στον ήλιο, δηλαδή 15-30 λεπτά νωρίτερα. Επαναλάβετε την επάλειψη κάθε λίγες ώρες (2 ώρες) ή συχνότερα εάν το παιδί βρέχεται με νερό ή ιδρώνει αρκετά.

Πολύ σημαντικό είναι ακόμη, να είστε σίγουροι ότι δεν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του αντιηλιακού και να το συντηρείτε σε δροσερό μέρος. Είναι προτιμότερο τα αντιηλιακά που έχουν περισσέψει από την προηγούμενη χρονιά να απορρίπτονται.

Ωστόσο, ακόμη και το καλύτερο αντιηλιακό δεν είναι ικανό μόνο του να εμποδίσει την βλαβερή UVA και UVB ακτινοβολία. Για το λόγο αυτό χρειάζεται να μειώσετε την έκθεση του παιδιού στον ήλιο, όταν η ακτινοβολία είναι πιο ισχυρή, δηλαδή, από τις 10:00 ως τις 16:00, και οπωσδήποτε όταν υπάρχει UV alert στην περιοχή σας. Επιπρόσθετα, όταν το παιδί σας παίζει έξω από το νερό ή είναι βόλτα να του φοράτε ρούχα σκουρόχρωμα και καπέλο ή να το καλύπτετε με ένα σεντόνι, εάν είναι βρεφάκι, όπως επίσης και γυαλιά ηλίου που αποκλείουν 100% τις UVA και UVB ακτινοβολίες.  Ακόμη και όταν έχει συννεφιά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η UV ακτινοβολία εξακολουθεί να υπάρχει.

Τέλος, μην ξεχνάτε να κρατάτε τα παιδιά όσο γίνεται στη σκιά. Η πρόληψη είναι πάντα ο καλύτερος σύμμαχος της υγείας.

 

ΠΗΓΕΣ

Auerbach: Wilderness Medicine, 5th ed.

RamirezR, Practical guide to sun protection. Sung Clin North America

US FDA. Sun protection April 2009. Accessed July 2010