Κοντολαιμάκη Νικολέττα

Παιδίατρος

Γενικά για το μητρικό θηλασμό

Γενικά για το μητρικό θηλασμό

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως κανένας δε σπουδάζει πως να είναι καλός γονέας. Για αυτό το λόγο, όλα τα ερωτήματα είναι αποδεκτά και είναι πολύ σημαντικό να καταγράφονται τη στιγμή που δημιουργούνται σε ένα χαρτί, προκειμένου να τεθούν στον παιδίατρο στην επόμενη επίσκεψη.

Πρέπει να επισημανθεί πως η έλευση του πρώτου παιδιού αποτελεί την πρώτη μεγάλη ρήξη μεταξύ των γονέων. Η μητέρα και το νεογνό-βρέφος θα συνεχίσουν και εκτός μήτρας να αποτελούν συγκύτιο για τους πρώτους μήνες ζωής του παιδιού. Ο σύζυγος χάνει την πρωτοκαθεδρία εκ των πραγμάτων, γεγονός που πρέπει να γίνει κατανοητό από το νέο πατέρα. Αυτό που απαιτείται από αυτόν, είναι η συμμετοχή του στην περιποίηση του νεογνού και η υποστήριξη στη νέα απαιτητική καθημερινότητα της μητέρας, ιδιαιτέρως αν είναι θηλάζουσα.

Επιπρόσθετα, είναι χρήσιμο η μητέρα να γνωρίζει το ενδεχόμενο να εμφανίσει καταθλιπτικά συναισθήματα, που μπορεί κυριολεκτικά να την κατακυριεύσουν την 5-7η ημέρα μετά τον τοκετό (baby blues), όπου οι «χαρούμενες » ορμόνες κάνουν βουτιά προς τα κάτω. Εάν η κατάθλιψη συνεχιστεί πέραν των 40 ημερών, τότε μιλάμε για την κατάθλιψη της λοχείας και απαιτείται επαγγελματική βοήθεια.

Όσον αφορά στο θηλασμό, συνιστάται να ξεκινάει το νωρίτερο δυνατό π.χ. στα 10 πρώτα λεπτά, το πολύ στις 1-2 ώρες, επειδή με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η διάρκεια του συνολικού διαστήματος που θα θηλάσει η μητέρα, ευοδώνεται η δέρμα με δέρμα επαφή, ώστε να ζεσταθεί το νεογνό, παρέχεται άμεσα το πύαρ (πρωτόγαλα), σαν τον πρώτο εμβολιασμό του νεογνού και επιπλέον, τα μωρά μαθαίνουν να θηλάζουν πιο αποτελεσματικά.

Ο θηλασμός πρέπει να γίνεται όποτε το μωρό ή η μητέρα το επιθυμεί, χωρίς περιορισμούς στη διάρκεια ή στη συχνότητα των γευμάτων. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού το μωρό σας κατά διαστήματα θα σταματάει τις θηλαστικές του κινήσεις. Μην ανησυχείτε, ξεκουράζεται. Μην ξεχνάτε ότι τόσους μήνες έπαιρνε την τροφή του έτοιμη, ενώ τώρα πρέπει να καταβάλλει προσπάθεια για να το πετύχει. Από μόνο του σε λίγο, θα ξεκινήσει να θηλάζει και πάλι. Εάν καταλάβετε ότι το έχει πάρει ο ύπνος, φροντίστε μα ήπιο τρόπο να το ξυπνήσετε.

Το μωρό εκτός από γάλα καταπίνει και μια μικρή ποσότητα αέρα. Αυτός ο αέρας , εάν δε βγει με το ρέψιμο του μωρού, ή θα κατέβει στο έντερο και θα δημιουργήσει κολικούς, ή θα βγει από μόνος του παίρνοντας και το περιεχόμενο του στομάχου, δηλαδή, θα κάνει εμετό. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν τελειώνετε το θηλασμό από κάθε στήθος να τοποθετείτε το μωρό σας λίγα λεπτά στον ώμο σας για να ρευτεί.

O μηχανισμός παραγωγής γάλακτος μπορεί να επηρεαστεί από το άγχος, το φόβο, την υπερένταση και την κούραση, αλλά μπορεί ακόμη να ενεργοποιηθεί και μόνο με το άκουσμα του μωρού, το κοίταγμα ή και με τη σκέψη αυτού. Όσο περισσότερο το βρέφος θηλάζει, τόσο περισσότερο γάλα θα παραχθεί. Το μέγεθος του μαστού δεν έχει καμία σχέση με την ικανότητα παραγωγής γάλακτος. Δεν πρέπει να δίνονται πιπίλες ή πλαστικές θηλές στα θηλάζοντα βρέφη, ιδίως τις πρώτες ημέρες ζωής, καθώς ακόμη μαθαίνει τον τρόπο να θηλάζει και τυχόν εξαρτήματα μπορεί να το μπερδέψουν. Αν χρειαστεί να ταϊστούν με άλλο τρόπο πέραν του μητρικού θηλασμού, προτιμάται το ποτήρι, το κουτάλι, ή η σύριγγα. Μετά τους 6 μήνες τα βρέφη είναι ικανά να πιούν από ποτήρι.

Πολύ συχνά οι θηλάζουσες μητέρες αναρωτιούνται εάν το γάλα που παράγουν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του βρέφους τους. Εφόσον η μητέρα κριθεί ικανή από το ιατρό της ή τον παιδίατρο να θηλάσει (οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες) ,δεν θα πρέπει να ανησυχεί για κάτι τέτοιο. O θηλασμός υπακούει στον κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης. Η αφαίρεση γάλακτος από το μαστό (θηλασμός ή θήλαστρο) διεγείρει την παράγωγή νέου γάλακτος.

Η ποσότητα του γάλακτος που αφαιρείται σε κάθε γεύμα, καθορίζει το ρυθμό παραγωγής γάλακτος στις επόμενες ώρες. Η αφαίρεση γάλακτος από το μαστό, πρέπει να συνεχίζεται ακόμη και κατά τη διάρκεια αποχωρισμού, παρόλο που το θήλαστρο δεν καταφέρνει την ίδια αποτελεσματική απομύζηση γάλακτος με το βρέφος.

Προκειμένου να επιτευχθεί επιτυχής μητρικός θηλασμός χρειάζεται να γίνεται σωστή τοποθέτηση του βρέφους στο στήθος, συχνός και αποκλειστικός  θηλασμός και τα μεσοδιαστήματα να καθορίζονται από το ίδιο το παιδί. Η μητέρα είναι αρκετά βασικό να ενθαρρύνεται και να ενισχύεται η αυτοπεποίθησή της, μέσω επικοινωνίας με ανθρώπους που της παρέχουν συναισθηματική βοήθεια, όπως φίλοι, σύντροφος, γονείς, αδέλφια. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται η κρέμα και η αλοιφή στις θηλές, το σαπούνισμα των θηλών σε κάθε γεύμα. Η γυναίκα πρέπει να βάζει σαπούνι στο στήθος 1 φορά την ημέρα και τις υπόλοιπες να το πλένει μόνο με νερό.

Ψάχνετε κάτι συγκεκριμένο;