Κοντολαιμάκη Νικολέττα

Παιδίατρος

Διατροφή δυσκοιλιότητας

Διατροφή δυσκοιλιότητας

Η δυσκοιλιότητα είναι πολύ συχνό πρόβλημα. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι γονείς τις τροφές που βοηθούν στην εγκατάσταση  φυσιολογικής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος.

Συστήνεται λοιπόν:

  • Άφθονη κατανάλωση υγρών (νερό, ροφήματα, χυμοί)
  • Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (ψωμί ή φρυγανιές ολικής άλεσης, παξιμάδι κρίθινο, φρούτα μαζί με τον εξωτερικό φλοιό τους, λαχανικά, όσπρια, βρώμη)
  • Διατροφή πλούσια σε μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες (αποξηραμένα δαμάσκηνα, σύκα και βερίκοκα, ακτινίδιο, αχλάδια, μήλα, κεράσια, ροδάκινα)
  • Αποφυγή αμυλούχων τροφών (άσπρο ψωμί, αποφλοιωμένο ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, μπισκότα)

Μετά το γεύμα το παιδί να κάθεται στην τουαλέτα με τα πόδια του να στηρίζονται στο ύψος της κοιλιάς, π.χ. με το καλαθάκι σκουπιδιών, για περίπου 10 λεπτά, προκειμένου να εκμεταλλευτούμε το γαστροκολικό αντανακλαστικό, το οποίο παράγεται με την πλήρωση του στομαχιού και κατά το οποίο ξεκινά να κινείται το κόλον (παχύ έντερο).

Επίσης, επειδή συχνά η δυσκοιλιότητα αποτελεί μέσο χειρισμού των παιδιών προς τους γονείς τους, χρειάζεται να είναι οι γονείς μακρινοί επιτηρητές, προσπαθώντας να μην κάνουν θέμα τον αριθμό ή την ποιότητα των κενώσεων του παιδιού. Να μην ρωτούν τους δασκάλους και να μην συζητούν για το θέμα αυτό όταν τα παιδιά βρίσκονται τριγύρω. Τα παιδιά πάντα ακούνε.

Ψάχνετε κάτι συγκεκριμένο;