Κοντολαιμάκη Νικολέττα

Παιδίατρος

Προετοιμασία για τις πρώτες ημέρες στο σπίτι με δίδυμα

Προετοιμασία για τις πρώτες ημέρες στο σπίτι με δίδυμα

Όσο σοκαριστικό ήταν το άκουσμα «κυοφορείτε δίδυμα (ή τρίδυμα),σκεφτείτε το στην υπερδιπλάσια μορφή του : «συγχαρητήρια , φέρατε στον κόσμο δυο (ή τρία) όμορφα παιδάκια!». Όταν είστε στο μαιευτήριο τα πράγματα είναι ακόμη αρκετά ανεκτά. Με την έλευση στο σπίτι όμως, όλα βρίσκονται πια αποκλειστικά στα δικά σας χέρια! Μια σωστή επιχείρηση μεγαλώματος μωρών, με συνεχείς διαδοχικές δουλειές : τάισμα, άλλαγμα, ρέψιμο, κουβέντα, παιχνίδι, ύπνος. Το μυστικό κάθε άξιας επιχείρησης είναι η οργάνωση.

Υπάρχει και εξειδικευμένο πανεπιστήμιο  γι’ αυτό : «Οργάνωση Επιχειρήσεων». Επειδή όμως δεν υπάρχει αντίστοιχο σχολείο για τους γονείς, παρακάτω παραθέτονται ορισμένες ωφέλιμες συμβουλές για τις πρώτες ημέρες και  πώς μπορείτε πραγματικά να τα καταφέρετε, ανέλπιστα υπέροχα σαν «ειδικοί».

Σίτιση δίδυμων μωρών

Το σίγουρο είναι ότι τα δίδυμα μωρά είναι πιο συνετό να τρώνε ταυτόχρονα, ή τουλάχιστον διαδοχικά, κάθε περίπου 3 ώρες. Εάν θηλάζετε αποκλειστικά, πράγμα καθόλου ανέφικτο, βάλτε τα ταυτόχρονα να πάρει το καθένα και από ένα στήθος . Εάν στο τέλος πεινούν κι άλλο, ανταλλάξτε στήθη στα μωρά.

Εάν σιτίζονται με μπιμπερό τότε ή θα τα ταΐζετε διαδοχικά, εφόσον είστε μόνη, ή ταυτόχρονα εάν έχετε βοήθεια. Με αυτόν τον τρόπο, καταφέρνετε τα παρακάτω :

α)σχεδόν ταυτόχρονα να γεμίζουν τις πάνες (τα μωρά ουρούν περίπου 15-20 λεπτά μετά το γεύμα)

β) σχεδόν ταυτόχρονα να ηρεμούν και να κοιμούνται.

Ύπνος δίδυμων-τρίδυμων μωρών

Καταρχήν η θέση των διδύμων μωρών μέσα στην κοιλιά της μαμάς τους ήταν δίπλα –δίπλα. Το λογικό λοιπόν είναι πως τα μωρά θα ηρεμούν και θα κοιμούνται καλύτερα, όταν εξωμήτρια, και πάλι βρίσκονται κοντά, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό. Χρησιμοποιήστε την ίδια κούνια και βάλτε τα παράλληλα μεταξύ τους και κάθετα μέσα στο κρεβατάκι τους. Μόλις περάσουν τον πρώτο μήνα ζωής σιγά σιγά βάλτε τα σε χωριστό λίκνο.

Ούρα – κενώσεις

Δεν είναι το ίδιο να μεγαλώνεις δυο αντί για ένα μωρό. Πόσο εύκολο είναι  να θυμάστε κάθε πόση ώρα έφαγε ή πόσες φορές ούρησε ή έκανε «κακά» το κάθε ένα ;  Το φρονιμότερο επομένως είναι να κρατάτε ένα ημερολόγιο με σημειώσεις σε στήλες, για την κάθε κατηγορία, για το κάθε μωρό.

Αποστειρώσεις

Ο βρασμός του νερού, το πλύσιμο των μπιμπερό και η αποστείρωση είναι καλύτερα να γίνεται αμέσως μετά το τάισμα, για να μην αγχωθείτε όταν δεν θα βρίσκετε καθαρό μπιμπερό εάν ένα μωρό πεινάσει νωρίτερα. Εξάλλου, ο χρόνος περνάει γρήγορα και χωρίς να το καταλάβετε έρχεται  το επόμενο τάισμα.

Ντύσιμο – ρούχα

Φροντίστε να έχει το καθένα τα δικά του ρούχα, ιδίως όταν τα φωτογραφίζετε ή τα τραβάτε βίντεο για να ξεχωρίζετε αργότερα όλοι σας και κυρίως τα ίδια , ποιο είναι το κάθε ένα. Το κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα, για το λόγο αυτό να τα βγάζετε και φωτογραφίες ξεχωριστά. Θα το εκτιμήσουν όταν μεγαλώσουν.

Για λόγους υγιεινής χρησιμοποιείτε ξεχωριστές πετσέτες για το κάθε ένα.

Εάν αρρωστήσει το ένα από τα δυο, κοιμήστε τα σε χωριστά δωμάτια.

Μη χρησιμοποιείτε ποτέ την ίδια πιπίλα.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Ο βασικότερος από όλους τους κανόνες είναι να μην παραμελήσετε τον εαυτό σας . Εάν παραμένετε εσείς γερή, με ενέργεια και δύναμη, τότε και τα παιδιά σας θα μεγαλώνουν σωστά. Φροντίστε όσο γίνεται να ξεκλέβετε ώρες για ύπνο και ξεκούραση του νου.

Για παράδειγμα:

  • Ζητήστε σε κάποιο κοντινό σας πρόσωπο να έρθει σπίτι να σας βοηθήσει στις δουλειές ή να κρατήσει τα μωρά για να κάνετε ένα μπάνιο .Κάντε αυτήν την πρόβλεψη ακόμη πριν έρθουν στον κόσμο τα μωρά, έχοντας συμφωνήσει με συγκεκριμένα άτομα για τη διαθεσιμότητά τους, καθημερινά.
  • Αφήστε τα μωρά για 1-2 ώρες να τα προσέχει κάποιος άλλος, προκειμένου να κλειστείτε σε ένα δωμάτιο και να κοιμηθείτε.
  • Αφήστε τα μωρά για μισή ώρα να βγείτε να αναπνεύσετε καθαρό αέρα ή έστω να πάτε για κάποια εξωτερική δουλειά. Θα ξαφνιαστείτε όταν ανακαλύψετε στο γυρισμό πόσο ανανεωθήκατε.
  • Συναντήστε κάποια φίλη σας και μιλήστε για όλα αυτά που σας συμβαίνουν και σας ανησυχούν. Ιδιαίτερα βρείτε κάποια άλλη μητέρα διδύμων.
  • Εάν αισθάνεστε ότι δεν τα καταφέρνετε ζητήστε τη βοήθεια κάποιου άλλου προσώπου, συγγενικού ή νταντάς.
  • Τέλος, γνωρίζοντας ότι υπάρχει και η κατάθλιψη της λοχείας, εάν κλαίτε και μόνο που βλέπετε τα μωρά κάθε μέρα, μιλήστε άμεσα με ψυχίατρο. Θα σας δώσει άμεση ανακούφιση στο πρόβλημά σας.

Χρόνος με το κάθε μωρό

Σιγά σιγά μεγαλώνοντας, θα χρειαστεί το κάθε παιδί να το βοηθήσετε να αισθανθεί ξεχωριστό. Περάστε χρόνο με το κάθε ένα, όταν του αλλάζετε την πάνα ή όταν κοιμάται το άλλο.  Πάρτε  μαζί σας σε εξωτερικές δουλειές πότε το ένα ,πότε το άλλο. Αφιερώστε δηλαδή από λίγο χρόνο, έστω και το τάισμα ξεχωριστά  για το καθένα.

Ψάχνετε κάτι συγκεκριμένο;