1 μηνός

1 montn
Αγαπητέ πατέρα, μητέρα

Εσείς και το μωρό σας μαθαίνετε ο ένας τον άλλο. Κατά τη διάρκεια αυτού του πρώτου μήνα το νεογέννητο θα κοιμόταν, θα έτρωγε ή θα έκλαιγε. Εσείς θα περνάγατε τον καιρό σας σκεπτόμενοι ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ικανοποιείτε τις ανάγκες του μωρού. Κάποιες φορές μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι, νευριασμένοι και να χάνετε το κουράγιο σας. Οι περισσότεροι γονείς νιώθουν έτσι. Μην ανησυχείτε , αυτά τα αισθήματα θα περάσουν μετά από λίγο καιρό.

Πώς είναι να είσαι 1 μηνός μωρό

Πώς μεγαλώνω:

 • Μου πέφτει το κεφάλι εάν ξεχνάτε να μου το υποστηρίζετε
 • Όταν είμαι μπρούμυτα γυρίζω το κεφάλι μου στο πλάι
 • Γυρίζω λίγο από ανάσκελα στο πλάι
 • Συνήθως έχω τις παλάμες μου σε γροθιά και για λίγο χρόνο ανοιχτές
 • Γυρίζω γύρω-γύρω το κεφάλι μου και κάνω θηλαστικές κινήσεις ή γλείφομαι παρόλο που δεν πεινάω

Πώς μιλώ:

 • Αρχίζω να βγάζω κάποιες κραυγές
 • Κλαίω όταν πεινάω, είμαι λερωμένο, κουρασμένο ή όταν θέλω αγκαλιά

Πώς ανταποκρίνομαι:

 • Κάνω βλεμματική επαφή μαζί σου
 • Κοιτώ επίμονα ορισμένα πράγματα, αλλά δεν τα πιάνω
 • Δε δείχνω εκφράσεις με το πρόσωπό μου, αλλά σύντομα θα το κάνω
 • Μπορεί να χαμογελάω όταν σας κοιτώ ή όταν σας ακούω να μου μιλάτε
 • Φοβάμαι τους δυνατούς ήχους, τα δυνατά φώτα ή τα απότομα και σφιχτά πιασίματα

Πώς καταλαβαίνω:

 • Προτιμώ να κοιτάω έντονα χρώματα, παρά άχρωμα αντικείμενα
 • Γνωρίζω ότι πρόκειται να φάω σε συγκεκριμένη ώρα

Πώς αισθάνομαι:

 • Νιώθω άνετα και βολικά όταν με κρατάτε κοντά σας, όταν μου χαμογελάτε και μου μιλάτε ευγενικά. Μη φοβάστε να μη με κακομάθετε σε αυτά.

Ένα ατύχημα μπορεί να συμβεί σε κάθε σπίτι. Είναι καλή ιδέα να είστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που κάτι πιο σοβαρό συμβεί στο παιδί.

Έχετε το τηλέφωνο του Κέντρου Δηλητηριάσεων 2107793777 ,του κοντινού νοσοκομείου 2842340122 ( Ιεράπετρας) , 2841343000 (Αγ. Νικολάου) και του Ε.Κ.Α.Β. 166

Επίσης έχετε στο σπίτι σας ένα σιρόπι παρακεταμόλης σε περίπτωση που το παιδί ανεβάσει πυρετό.

Ταΐζοντας το μωρό σας

  Σην ηλικία των 5-6 πρώτων μηνών το βρέφος σας θα τρέφεται αποκλειστικά με γάλα, είτε αυτό είναι μητρικό, είτε τροποποιημένο γάλα αγελάδας (εμπλουτισμένη φόρμουλα σε σκόνη). Σε αυτή την ηλικία θα έχει σχετικά διαμορφώσει ωράριο σίτισης. Έτσι, θα ζητάει φαγητό κάθε 2 με 4 ώρες. Μην ανησυχείτε αν το παιδί σας πίνει αργά το γάλα του ή πίνει ποσότητα λιγότερη από αυτή που πιστεύετε εσείς ότι είναι η σωστή.

Εάν δε θέλει την τελευταία γουλιά του μπουκαλιού ,μην το πιέσετε. Οι παραπάνω ποσότητες μπορεί να του προκαλέσουν παχυσαρκία και οπωσδήποτε δεν ισχύει ο μύθος , πως το παχουλό μωρό είναι σίγουρα ένα υγιές μωρό. Αντίθετα θα προκαλέσει προβλήματα στη μετέπειτα ζωή του. Κρατήστε το μωρό στην αγκαλιά σας κατά τη σίτιση και μιλήστε του γλυκά. Είναι μια όμορφη στιγμή κατά την οποία μπορείτε να του εκφράσετε την αγάπη σας. Αρκετά σύνηθες είναι το βρέφος να παρουσιάζει αναγωγές (γουλίτσες) ιδιαίτερα αν πιει γάλα από το μπουκάλι. Οι αναγωγές μπορεί να οφείλονται στη βίαιη έξοδο αέρα (ρέψιμο) από το στομάχι, ο οποίος παρασύρει μαζί και γάλα. Ο αέρας αυτός έχει καταποθεί κατά τη σίτιση και η έξοδός του δυνατόν να συνοδεύεται από πόνο. Βάζοντας το βρέφος να ρευτεί μία φορά στη μέση της σίτισης και μία στο τέλος μπορεί να βοηθήσει.

Επίσης κατά την ηλικία αυτή μπορεί να έχουν εμφανιστεί οι κολικοί 1ου τριμήνου. Θα τους αναγνωρίσετε εάν το παιδί κλαίει επίμονα μαζεύοντας τα πόδια στην κοιλιά , συνήθως κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες και ανακουφίζεται με την αποβολή κοπράνων ή αερίων. Εάν αυτό σας συμβεί, να γνωρίζετε ότι αυτό είναι ένα φαινόμενο παροδικό που παρατηρείται τους 3 πρώτους μήνες ζωής, ιδιαίτερα για τα παιδιά που πίνουν ξένο γάλα.

Η αιτιολογία των κολικών δεν έχει αποσαφηνιστεί. Πιστεύεται ωστόσο ότι κύρια οφείλεται στον αέρα που παράγεται και βρίσκεται μέσα στο έντερο μερικών μωρών. Δεν υπάρχει  θεραπεία για το πρόβλημα αυτό. Χρειάζεται να είστε υπομονετικοί.

Συζητήστε ωστόσο με τον γιατρό σας. Εάν σας συμβεί αυτό, πολύ πιθανόν να σας συστήσει να τοποθετήσετε το βρέφος με την κοιλιά πάνω στους μηρούς σας, ενώ εσείς είστε καθιστοί ή να κάνετε μασάζ στην κοιλιά του ή να του τοποθετήσετε μια ζεστή κομπρέσα. Ακόμα μπορείτε να το κουνήσετε ρυθμικά ή να το βάλετε να ακούσει ένα ρυθμικό θόρυβο π.χ. απορροφητήρα ή ηλεκτρική σκούπα.

 

Κάνοντας μπάνιο το μωρό σας

Η ώρα του μπάνιου μπορεί να είναι ώρα διασκέδασης και χαράς για εσάς και το παιδί σας. Κάντε το όσο πιο εύκολο και ευχάριστο γίνεται, ώστε όλοι σας να το χαρείτε. Το μωρό θα είναι έτοιμο για το πρώτο το κανονικό μπάνιο μέσα στο νερό, όταν ο αφαλός έχει ¨πέσει¨.

Σε κάποια μωρά αρέσει να κάνουν μπάνιο πριν το πρωινό ή πριν το απογευματινό γεύμα, ενώ άλλα κλαίνε και είναι ανυπόμονα για το φαγητό, ιδιαίτερα αν έχει έρθει η ώρα τους να φάνε. Διαλέξτε κάποια στιγμή που να βολεύει τόσο το μωρό, όσο και εσάς ,ιδίως εάν κάποια συγκεκριμένη ώρα μπορούν να παρευρίσκονται και οι δυο γονείς. Υπάρχει περίπτωση το βρέφος να κλαίει από τα πρώτα του μπάνια. Με το χρόνο το συνηθίζει και περίπου σε ηλικία 6 εβδομάδων αρχίζει να αρέσει σε όλα τα μωρά η αίσθηση του νερού. Βεβαιωθείτε πριν γυμνώσετε το μωρό, ότι το δωμάτιο έχει 24ο-26ο C και το νερό τη θερμοκρασία του δέρματος σας    36ο-37ο C . ΠΡΟΣΟΧΗ , να ρυθμίζετε τη θερμοκρασία του νερού πριν ξεκινήσετε το μπάνιο. Πριν βγάλετε τα ρούχα μπορείτε να λούσετε τα μαλλάκια, ώστε να μη μείνει πολύ ώρα εκτεθειμένο στο κρύο. Αφού βρέξετε το δέρμα του μωρού, βάλτε μικρή ποσότητα σαπουνιού και κάντε αφρό με τα χέρια σας .( προτιμήστε κάποιο καθαριστικό σώματος για ευαίσθητες επιδερμίδες που δεν περιέχει σάπωνες και paraben) Μετά απλώστε το παντού , στο σώμα και στο πρόσωπο του μωρού. Ξεπλύνετε με τις χούφτες σας ώσπου να φύγει όλο το σαπούνι και έπειτα σκουπίστε ταμποναριστά. Μετά το μπάνιο μπορείτε να εφαρμόσετε ενυδατική κρέμα, ιδανική για μικρά μωράκια, για να ενυδατώσετε το δερματάκι και να του χαρίσετε ένα χαλαρωτικό μασάζ.