Κοντολαιμάκη Νικολέττα

Παιδίατρος

Νεογέννητο μωρό

Νεογέννητο μωρό

Αγαπητέ πατέρα – μητέρα

Συγχαρητήρια, έχετε ένα νέο μωράκι! Και είστε πλέον γονιός.

Πώς είναι άραγε να είσαι γονιός; Σκέφτεσαι κάποιες φορές ότι δεν θα ξανακοιμηθείς ποτέ μία ολόκληρα νύχτα ; Αισθάνεσαι κάπως αμήχανος όσον αφορά στην φροντίδα ενός αβοήθητου , αλλά ταυτόχρονα απαιτητικού βρέφους; Είσαι κουρασμένος ,αλλά ενθουσιασμένος ταυτόχρονα ; Αν οι απαντήσεις σου σε όλα αυτά τα ερωτήματα είναι θετικές , τότε μοιάζεις σαν τους περισσότερους νέους γονείς. Θυμήσου ένα πράγμα: Δεν είσαι μόνος !

Έχουν συμβεί πολλές αλλαγές στη ζωή σας και υπάρχουν αρκετά νέα πράγματα να μάθετε τώρα. Δεν είναι δυνατό αυτό να το καταφέρετε κατευθείαν. Θα υπάρξουν καλές και δύσκολες στιγμές και εσείς με  το μωρό σας θα καταφέρετε να αντεπεξέλθετε σε όλες.

Να γνωρίζετε ότι κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και το καθένα αναπτύσσεται με τον τρόπο του, νωρίτερα ή αργότερα από τους λεγόμενους σταθμούς  – χρόνους   ανάπτυξης.

Εάν ανησυχείτε για το ρυθμό εξέλιξης του παιδιού σας, καλύτερα να επισκεφτείτε το γιατρό του.

 Μια κουβέντα για το νέο πατέρα

Κάποιες φορές οι άνδρες γονείς αισθάνονται ντροπή να χαϊδέψουν ή να μιλήσουν τρυφερά στο νέο μωρό. Άλλοι ,το προσπαθούν παρόλο που νιώθουν τελείως  αμήχανα. Η γνώση του τρόπου επικοινωνίας και φροντίδας του παιδιού χρειάζεται χρόνο και εξάσκηση για να αναπτυχθεί. Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να δοκιμάσεις και σύντομα θα αισθανθείς σα να ήσουν γονιός όλη σου τη ζωή.

Πώς είναι να είσαι νεογέννητο μωρό:

  • Χρειάζομαι άλλους για να με φροντίζουν
  • Δεν μπορώ να πάρω αποφάσεις μόνο μου
  • Χρειάζομαι κάποιον να με αγαπάει , να με αισθάνεται, να με αγκαλιάζει και να παίζει μαζί μου
  • Μου αρέσει να αισθάνομαι ζεστασιά και δεν μου αρέσει η πολλή φασαρία
  • Μου αρέσει να με κρατούν τρυφερά και κοντά
  • Μου αρέσει να κοιμάμαι αρκετά
  • Πεινάω κάθε λίγες ώρες
  • Μπορεί να γκρινιάζω και να κλαίω πολύ
  • Το πρόσωπό μου μπορεί να είναι κόκκινο, να έχει σπυράκια, να ξεφλουδίζει και μπορεί να έχω μεγάλο κεφάλι – Είμαι φυσιολογικό

Προγραμματισμός  ή τάισμα όταν το μωρό ζητάει

Τα περισσότερα μωρά κανονίζουν μόνα τους ένα ρυθμό σίτισης, αλλά οπωσδήποτε χρειάζονται σίτιση κάθε λίγες ώρες. Κάποια τρώνε κάθε τρεις ώρες ,ενώ άλλα προτιμούν ακόμη νωρίτερα από αυτό. Αν το μωράκι σας δεν ξυπνάει κάθε 3 ώρες για να φάει, πρέπει τότε να το ξυπνάτε εσείς. Τα νεογέννητα μπορούν να πίνουν μητρικό γάλα και αν χρειάζεται νερό ή τροποποιημένο γάλα αγελάδας και νερό.

Δεν πρέπει να χορηγείται γάλα αγελάδας νωρίτερα από τους 12 μήνες ζωής.

Ορισμένα βρέφη κοιμούνται μεγαλύτερες περιόδους κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρά τη νύχτα. Ίσως καταφέρετε να το αλλάξετε αυτό προσπαθώντας να το ξυπνάτε και να το ταΐζετε, αντί να το αφήνετε να κοιμάται για ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έχετε στο νου σας ότι κάθε κλάμα δε σημαίνει πείνα . Σιγά σιγά  θα μάθετε να αναγνωρίζετε το κλάμα πείνας από τα άλλα . ‘Έτσι, το μωρό μπορεί να χρειάζεται άλλαγμα της πάνας ,ζεστασιά , αγκαλίτσα ή εάν είναι καλοκαίρι ,λίγο νερό.

Παιχνίδια

Τα μωρά μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι. Τα παιχνίδια δεν αποτελούν μόνο διασκέδαση, αλλά παράλληλα διδάσκουν στα παιδιά

  • Να χρησιμοποιούν το σώμα τους
  • Να μαθαίνουν τη γλώσσα
  • Να αναπτύσσουν τη σκέψη τους
  • Να αισθανθούν όμορφα με τον εαυτό τους
  • Να αισθανθούν όμορφα με το πρόσωπο που παίζει μαζί τους

Παίζετε με το μωρό σας μιλώντας του ή τραγουδώντας του ήρεμα, διαβάζοντας του ή χαμογελώντας του. Αν και είναι ακόμα νεογέννητο θα ανταποκριθεί ακούγοντας σας με προσοχή. Μεγαλώνοντας θα σας ανταμείψει με ένα χαμόγελο, μια φωνούλα και θα προσπαθήσει να σας αγγίξει.

Θυμηθείτε :

Σε ηλικία 30-40 ημερών, θα χρειαστεί το μωρό σας να πραγματοποιήσει ένα υπερηχογράφημα στα ισχία του για προληπτικούς λόγους. Ρυθμίστε λοιπόν έγκαιρα το ραντεβού αυτό.

Ψάχνετε κάτι συγκεκριμένο;