Κοντολαιμάκη Νικολέττα

Παιδίατρος

2 μηνών ανάπτυξη

2 μηνών ανάπτυξη

Αγαπητέ μπαμπά, μαμά,

Το μωράκι σας είναι πια 2 μηνών. Μέχρι σήμερα θα περάσατε πολλά μαζί, αλλά τώρα θα έχετε βρει τους ρυθμούς που σας ταιριάζουν και θα έχετε μάθει τις συνήθειες ο ένας του άλλου. Το μωρό λίγο-πολύ θα έχει ¨φτιάξει¨ ένα ωράριο σίτισης. Εάν ακόμη θηλάζει, μπορεί να χρειάζεται τάισμα κάθε 2 με 4 ώρες ακόμα και το βράδυ, ενώ τα μωρά που πίνουν ξένο γάλα (φόρμουλα) συνήθως καταφέρνουν να μείνουν νηστικά για 3 με 4 ώρες και το βράδυ ίσως να κοιμούνται για 4 – 8 ώρες.

Όσον αφορά στην ψυχοκινητική του ανάπτυξη, περιμένουμε στην ηλικία αυτή το μωράκι σας να χαμογελά συνειδητά όταν του γλυκομιλούν (κοινωνικό χαμόγελο). Είναι η πρώτη εκδήλωση κοινωνικότητας και το πρώτο του δώρο, μια επιβράβευση για εσάς που το φροντίζετε καθημερινά. Ακόμη θα μπορεί για λίγη ώρα, να καταφέρνει να ηρεμεί μόνο του βάζοντας τα χέρια του στο στόμα και πιπιλώντας τα, όπως επίσης θα είναι ικανό να σας κοιτάζει και για λίγη ώρα να σας παρακολουθεί. Μπορεί τώρα να βλέπει πολύ καλά στα 30 εκατοστά.

Το μωράκι σας θα είναι πολύ ευαίσθητο στους  θορύβους όταν είναι ξύπνιο. Έτσι μπορεί να αιφνιδιάζεται από ένα ξαφνικό δυνατό ήχο, ακόμη και να γυρίζει προς την πηγή του ήχου. Το ίδιο θα παράγει τώρα και δικούς του ήχους με φωνήεντα. Επιπλέον, κάτι που και οι ίδιοι θα έχετε προσέξει είναι ότι θα αρχίζει να φαίνεται ότι βαριέται όταν τα πράγματα δεν αλλάζουν γύρω του, όταν για παράδειγμα σταματάτε για κάποια ώρα να του δίνετε σημασία, αναζητά και πάλι κάποια δραστηριότητα.

Μιλήστε του γλυκά, δείξτε του κάποιο αντικείμενο με έντονα χρώματα που παράγει ήχους π.χ. κουδουνίστρα και κουνήστε το μπροστά του, προς τα δεξιά, προς τα αριστερά, προς τα πάνω, προς τα κάτω. Θαυμάστε το να παρακολουθεί με προσοχή. Ακόμα βάλτε το με την κοιλιά στο κρεβάτι και δείτε ότι προσπαθεί να σηκώσει το κεφάλι ,στηριζόμενο στο στήθος του. Αυτό είναι μια νέα ικανότητα και εάν το ενισχύσετε τοποθετώντας το συχνά σε αυτή τη θέση, το βοηθάτε να γυμνάσει τους κοιλιακούς, τους ραχιαίους και τους μύες του αυχένα. Στην ηλικία 2-3 μηνών, εάν το μωρό σας πίνει ξένο γάλα, ενδέχεται να χρειαστεί το επόμενο μέγεθος θηλής στο μπιμπερόν. Εάν τρέφεται με θηλασμό, ενδέχεται να αρχίσει να ζητά πιο συχνά γάλα αφήνοντάς σας να νομίζετε ότι το γάλα σας δεν το φτάνει . Μην ανησυχήσετε, είναι κάτι το προσωρινό και το γάλα σας σε λίγες ημέρες πάλι θα το ικανοποιεί σε ποσότητα.

Επιπρόσθετα, εάν το μωρό δείχνει προτίμηση στο να πιπιλάει κάποιο δακτυλάκι του, προσπαθήστε τώρα που είναι νωρίς να του διακόψετε αυτή την επίμονη συνήθεια, δίνοντάς του ήρεμα πιπίλα κάθε φορά που βλέπετε το δάκτυλο στο στόμα.

Eνεργείστε νωρίς μιλώντας στον παιδίατρο εάν το μωρό :

  • Δεν αντιδρά σε δυνατούς ήχους
  • Δεν παρακολουθεί κινούμενα αντικείμενα
  • Δε χαμογελά στους ανθρώπους
  • Δε φέρνει τα χέρια στο στόμα
  • Δεν ανασηκώνει το κεφάλι όταν είναι μπρούμυτα.

Ψάχνετε κάτι συγκεκριμένο;