3 μηνών

3 mo
Αφότου κλείσατε τον 3ο μήνα ζωής, το μωράκι σας πέρασε και επίσημα από τη νεογνική στη βρεφική ηλικία. Προφανώς έχει ακόμα πολλά να μάθει, ωστόσο τώρα πια έχει καταλάβει πως υπάρχουν περισσότερα στη ζωή πέρα από το φαγητό, τον ύπνο και την αφόδευση.

Θα έχετε παρατηρήσει λοιπόν, πως παραμένει για αρκετή ώρα ξύπνιο την ημέρα και αντίθετα τη νύχτα ξεκίνησε να κοιμάται περισσότερο. Ακόμα θα είναι ικανό να παράγει φωνούλες σαν απάντηση στα δικά σας γλυκόλογα ή επιπλέον να γελά δυνατά. Μπορεί ενδεχομένως να κάνει γκριμάτσες θυμού ή να συνοφρυώνεται ή να δείχνει με τα χειλάκια του ότι είναι έτοιμο να κλάψει. Με αυτούς όλους τους τρόπους αναδεικνύει την εκκολαπτόμενη προσωπικότητά του.

Μόλις σε αυτή την ηλικία, ίσως και λίγο νωρίτερα, θα έχετε παρατηρήσει ότι ενισχύεται η παραγωγή σιέλου και ότι το παιδί, ενώ αρχικά παρατηρούσε τα χεράκια του, τώρα πια τα βάζει με μανία στο στόμα. Αυτό συμβαίνει για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι γιατί έχει ξεκινήσει η κάθοδος των δοντιών (ωστόσο συνήθως δεν προβάλλουν πριν τον 4ο – 6ο μήνα) και ο δεύτερος, ότι βρίσκεται στην περίοδο της στερεογνωσίας. Στη στοματική περίοδο (κατά Φρόιντ), η στερεογνωσία σημαίνει πως το μωρό γνωρίζει τα στερεά αντικείμενα, τον κόσμο όλο, μέσω του στόματος του. Αρχικά βάζει τα χέρια του στο στόμα και έτσι ανακαλύπτει ότι είναι δικά του και έπειτα διάφορα άλλα αντικείμενα που τυχαίνει να είναι δίπλα του. Όσον αφορά στην κινητικότητά του το  μωράκι γίνεται ακόμα πιο δραστήριο. Ίσως να μπορεί να γυρίσει στο πλάι ή να στηρίζει το βάρος του στα πόδια όταν συγκρατείται όρθιο. Επιπρόσθετα, θα είναι ικανό να συγκρατεί  ένα μικρό και ελαφρύ αντικείμενο στο χέρι. Τώρα λοιπόν, μπορείτε να του αγοράσετε την πρώτη του κουδουνίστρα.

Μην ανησυχήσετε  εάν το δικό σας δεν τα καταφέρνει. Δεν είναι ακόμα έτοιμο, αλλά δεν πειράζει καθόλου.

 

Πώς θα παίξετε μαζί του

Πέρα από την καθημερινή φροντίδα του μωρού σας χρειάζεται επιπλέον να ασχοληθείτε με την κινητοποίηση της ευφυΐας του. Μην ανησυχείτε, είναι λιγότερο δύσκολο απ΄ ότι ακούγεται. Στην ηλικία αυτή, αρκεί να του τραγουδάτε και να του μιλάτε ώστε να αρχίσει σιγά-σιγά να εδραιώνει στον εγκέφαλό του τις καθημερινές συνήθειες, τον τόνο της φωνής σας, την αγάπη που απλόχερα του προσφέρετε.

Χρησιμοποιήστε διαφορετικούς τόνους καθώς μιλάτε και τραγουδήστε του τραγούδια που περιλαμβάνουν ήχους έκπληξης.

Αρκετά, όμορφα ερεθίσματα, θα λάβει επίσης από τις βόλτες του με το καρότσι. Γυρίστε το καρότσι να κοιτάει μπροστά το δρόμο κι ανασηκώστε το σε κλίση 30-40

μοίρες, ώστε να μπορεί να βλέπει. Θα το παρακολουθήσετε να παρατηρεί με προσοχή τα πουλιά, κάποια γάτα, ανθρώπους που κινούνται γύρω του ή και το απλό θρόισμα των φύλλων.

 

 

Ακόμη ένα παιχνίδι που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι το εξής : έχοντας το μωρό σας μπρούμυτα, κυλήστε μια μπάλα γύρω από το κεφάλι του αργά σε απόσταση περίπου 60 εκατοστών. Με λίγη εξάσκηση, σε λίγο καιρό θα προσπαθήσει, με κινήσεις των ματιών και των χεριών, να το πιάσει. Επιπρόσθετα, τώρα είναι η κατάλληλη εποχή να το βάλετε σε χαλάκι – γυμναστήριο, εάν έχετε, ώστε με τα χέρια ή και με τα πόδια να προσπαθεί να φτάσει και να παίξει με τις κουδουνίστρες. Θα του αρέσει επίσης, να κοιτάει τον εαυτό του σε βρεφικό καθρεφτάκι – παιχνίδι. Τοποθετήστε το στα κάγκελα της κούνιας, ώστε το πρωί που θα ξυπνήσει να ασχοληθεί λιγάκι με το παιχνίδι αυτό και ίσως να κερδίσετε λίγο επιπλέον χρόνο και εσείς.

Από το μήνα αυτό και έως 6 μηνών μπορείτε να παίζετε το παιχνίδι της ρόδας. Τοποθετήστε το μωρό στην άκρη ενός  παιδικού χαλιού ή κουβέρτας και με αργές κινήσεις γυρίστε το από ανάσκελα πλάγια, μετά μπρούμυτα, έπειτα πλάγια και πάλι ανάσκελα φτάνοντας από τη μια άκρη του χαλιού στην άλλη. Με αυτό τον τρόπο δυναμώνει τους μύες, ώστε να καταφέρνει τελικά να γυρίζει και μόνο του, ανακαλύπτοντας και άλλους τρόπους μετακίνησης.

Τέλος, ένα παιχνιδάκι που βοηθάει στην κινητική του ανάπτυξη είναι το «κάνω ποδήλατο». Καθώς το μωρό σας είναι ξαπλωμένο ανάσκελα, πιάστε τα ποδαράκια του και κάντε του κινήσεις ποδηλάτου. Μπορείτε να επιβραδύνετε και λίγο μετά να επιταχύνετε ή ακόμα και να αλλάξετε κατεύθυνση. Καθ΄ όλη τη διάρκεια μη ξεχνάτε να του μιλάτε γλυκά ή να του τραγουδάτε. Με το παιχνίδι αυτό θα αυξήσετε το μυϊκό τόνο του μωρού σας και τις κινητικές του δεξιότητες, ενώ παράλληλα θα το βοηθήσετε να προετοιμαστεί για το μπουσούλημα και το περπάτημα. Εξάλλου μιλώντας  του συνεχώς, συντελείτε στην ανάπτυξη του λόγου του.

Εάν μέχρι σήμερα δεν έχετε διακόψει τις αποστειρώσεις των μπιμπερό, τώρα είναι η ώρα να το κάνετε. Δεν έχει πια νόημα, εφόσον βάζει τα χέρια , όπως και διάφορα άλλα αντικείμενα π.χ. σεντονάκια μέσα στο στόμα από μόνο του. Επίσης, ενδέχεται να χρειάζεται αλλαγή στη θηλή του μπιμπερόν.