Κοντολαιμάκη Νικολέττα

Παιδίατρος

6 μηνών ανάπτυξη

6 μηνών ανάπτυξη

Αγαπητέ πατέρα, μητέρα,

Το μωρό σας είναι πια μισού έτους !

Στους έξι μήνες ζωής πιθανόν θα περνάει τον περισσότερο από το χρόνο του να μπαμπαλίζει ( να λέει α-μπου, μπου-μπου, α-γκου, μα-μα, μπα-μπα), να κάθεται να παίζει, να κοιτάει και να πιάνει τα πάντα γύρω του. Μπορεί να σας έχει αγχώσει λίγο καθώς θέλει να αρπάζει οτιδήποτε βλέπει. Προσπαθήστε να είστε υπομονετικός – το παιδί απλά θέλει να γνωρίζει τον κόσμο που τον περιβάλει.

Πώς είναι να είσαι 6 μηνών

Πώς μεγαλώνω :

  • Τριγυρίζω προς όλες τις διευθύνσεις τόσο το κεφάλι, όσο και το σώμα μου.
  • Γυρίζω από μπρούμυτα ανάσκελα
  • Είναι δυνατόν, όταν υποστηρίζομαι να καταφέρνω να κάθομαι ως και μισή ώρα
  • Μπορώ να περνάω αντικείμενα από το ένα χέρι στο άλλο
  • Κρατάω ένα μικρό τουβλάκι στο ένα χέρι, προσπαθώ να πιάσω ένα δεύτερο και κοιτώ και προς ένα τρίτο αμέσως την ίδια στιγμή
  • Προσπαθώ να πιάσω ένα αντικείμενο όταν πέφτει

Πώς μιλάω :

  • Κάνω θορύβους με το στόμα μου όπως : φ, β, θ, σ, ζ, μ και ν
  • Συνεχίζω να λέω επαναλαμβανόμενες συλλαβές με φωνήεντα : α-μπου, α-γκου, μα-μα
  • Ξεκινώ να καταλαβαίνω και να αναγνωρίζω κάποιες λέξεις από τον τόνο της φωνής που χρησιμοποιείς

Πώς αντιδρώ :

  • Πιάνω αντικείμενα, τα ταρακουνάω και ακούω τους ήχους που παράγουν όταν τα πετώ
  • Παίζω παιχνίδια με ανθρώπους που γνωρίζω
  • Είμαι καχύποπτος με ενηλίκους που δεν γνωρίζω, αλλά πολύ φιλικός με παιδάκια κι ας μην τα έχω δει ποτέ μου
  • Δείχνω να μου αρέσει η μουσική, παράγοντας δικούς μου ήχους, γελώντας ή σταματώντας το κλάμα
  • Ασχολούμαι αρκετά εάν μου δίνεις διαφορετικά πράγματα για να παίζω όλη την ώρα

Πώς καταλαβαίνω :

  • Ξέρω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσω τα χέρια μου για να πιάσω κάτι
  • Κοιτάω και επεξεργάζομαι τα πράγματα για αρκετή ώρα
  • Γυρνάω τα πράγματα προς όλες τις μεριές για να δω όλες τις όψεις τους
  • Γυρνάω όταν ακούω το όνομά μου

Πώς αισθάνομαι :

  • Δεν έχω μάθει να ελέγχω τα συναισθήματά μου ακόμη
  • Παραπονιέμαι και κλαίω όταν δε γίνονται τα πράγματα όπως θέλω
  • Παράγω δυνατούς θορύβους και γελώ όταν είμαι χαρούμενο
  • Έχω επίμονη γνώμη σε ότι αφορά στα φαγητά που μου αρέσουν και σ’ αυτά που δεν μου αρέσουν

Μιλήστε στο παιδί σας

Μην αισθάνεστε αμηχανία ή γελοίος όταν μιλάτε στο παιδί σας επειδή αυτό δεν μπορεί να σας απαντήσει ή επειδή σκέφτεστε ότι θα σας κοροϊδέψει εάν σας ακούσει κάποιος. Όταν αποκρίνεστε με λέξεις ή ήχους σε κάθε φωνούλα που  το μωρό παράγει, του μαθαίνεται πως η παραγωγή ήχων είναι μια μορφή επικοινωνίας του ενός ανθρώπου με τον άλλο. Τα μωρά που τους μιλούν οι γονείς τους συχνά φαίνεται να μιλούν και τα ίδια γρηγορότερα και πιο εύκολα. Αυτό συμβαίνει καθώς μαθαίνουν να μιμούνται τους ήχους και τις εκφράσεις του προσώπου και του σώματος του ομιλητή. Προσέξτε πώς το δικό σας βρεφάκι παρακολουθεί το πρόσωπό σας όταν του μιλάτε. Η επικοινωνία και ο χειρισμός της γλώσσας είναι μια από τις δεξιότητες του ανθρώπινου είδους. Βοηθείστε το μωρό σας να την αποκτήσει.

Διαβάστε στο παιδί σας

Το μωράκι σας πια, είναι ικανό να πιάνει και με τα δυο χεράκια ταυτόχρονα και θα το χαρεί να το κάνει αυτό με ένα πολύχρωμο βιβλίο. Θα βάλει το βιβλίο στο στόμα, θα το ταρακουνήσει, θα το ζουλήξει και τελικά θα το πετάξει. Οπότε , κατάλληλα βιβλία για την ηλικία του είναι τα μαλακά, υφασμάτινα που μπορείτε να τα πλύνετε. Ενίοτε, θα κοιτάξει επίμονα κάποια εικόνα. Πολύ περισσότερο ωστόσο, του αρέσει να το πάρετε αγκαλιά και να του διαβάσετε δείχνοντας του τις εικόνες και τραγουδώντας του ρυθμούς ή αλλάζοντας τη φωνή σας. Με τον τρόπο αυτό το βοηθάτε να αγαπήσει τα βιβλία.

Πώς να το ταΐσετε

Αυτό το μήνα το παιδί σας θα μάθει να τρώει καλύτερα. Φρουτόκρεμα, κρεατοχορτόσουπα και κρέμα ρυζάλευρο είναι οι νέες τροφές, που θα αντιστοιχούν στο δεκατιανό, μεσημεριανό και απογευματινό του γεύμα αντίστοιχα. Διατηρεί ακόμα ένα γεύμα με γάλα το πρωί και ένα το βράδυ ή ακόμα και κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τοποθετήστε το καθισματάκι φαγητού στο δικό σας τραπέζι, ώστε, όποτε είναι δυνατό, να τρώει το μωρό ταυτόχρονα με εσάς, απολαμβάνοντας το οικογενειακό περιβάλλον. Αυτό θα βοηθήσει αρκετά στην ανάπτυξη υγιούς σχέσης με το φαγητό. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε αλάτι, ζάχαρη, μέλι, ξηρούς καρπούς, σε αυτή την ηλικία. Θυμηθείτε να διαβάζετε τις ταμπέλες με τις ημερομηνίες λήξης των τροφών πριν τις προσφέρετε στο παιδί σας.

Παιχνίδια

  • Όλα τα παιχνίδια που είναι μαλακά ή πολύ ελαφριά, πλένονται εύκολα, παράγουν ήχους και δεν αποτελούνται από μικρά αντικείμενα που μπορεί να καταποθούν.
  • Παιχνίδια που ενθαρρύνουν το παιδί να χρησιμοποιεί αντικείμενα σαν εργαλεία για να παίρνει αυτό που επιθυμεί :

Βάλτε το παιδί να καθίσει στο πάτωμα και εσείς καθίστε πίσω του. Τοποθετήστε μια κουβέρτα μπροστά στα πόδια του και ένα παιχνίδι πάνω στην κουβέρτα και σε απόσταση τόση που να μην το φτάνει. Αν το παιδί σας δεν τραβήξει την κουβέρτα για να φτάσει το παιχνίδι, σπρώξτε την κουβέρτα πιο κοντά ώστε να το φτάνει. Χρησιμοποιείστε λέξεις που να περιγράφουν τι κάνει κάθε στιγμή π.χ. ¨Είδες ; έπιασες την μπάλα τραβώντας την κουβέρτα¨

Αποφεύγετε, ιδίως από εδώ και πέρα την αδράνεια του βρέφους, τοποθετώντας το για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα μέρος , όπως καθισματάκι ή κούνια.

Μια ερώτηση για το κλάμα

¨Το μωρό μου ξυπνάει σχεδόν κάθε βράδυ και κλαίει μέχρι να πάω σε αυτό. Μετά, θέλει να παίξει αντί να κοιμηθεί ! Τι να κάνω; ¨

Μερικά βρέφη, δυσκολεύονται να κοιμηθούν το βράδυ. Ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας κουράζονται παίζοντας, φωνάζοντας, εξερευνώντας, τη νύχτα δεν καταφέρνουν να ηρεμούν. Οι γονείς πρέπει με ηρεμία να δείξουν και να μάθουν στα παιδιά τους πως είναι ώρα για ύπνο. Όταν το μωρό ξυπνάει τη νύχτα και κλαίει, πηγαίνετε σε αυτό, μιλήστε του, σηκώστε το εάν δεν ηρεμεί, αλλάξτε του την πάνα και μετά βάλτε το πάλι για ύπνο. Πείτε του ήρεμα πως είναι ώρα για ύπνο και ότι πρέπει να προσπαθήσει να κοιμηθεί. Επίσης χρειάζεται να ακολουθείτε ένα συγκεκριμένο μοτίβο πριν τη νυχτερινή κατάκλιση π.χ. μπάνιο, γάλα, διάβασμα βιβλίου και έπειτα τοποθετήστε το στο κρεβάτι για να το πάρει ο ύπνος.

Θυμηθείτε ότι:

μετά την ηλικία αυτή, σε περίπτωση εμπυρέτου, εκτός από παρακεταμόλη (DEPON, PANADOL, APOTEL, DOLAL) σε δόση ΒΣ/2 , μπορείτε να χορηγήσετε ALGOFREN ή BRUFEN σε δόση ΒΣ/3 ή PONSTAN/ GANTIL σε δόση ΒΣ/2.

Έχετε το τηλέφωνο του Κέντρου Δηλητηριάσεων 2107793777, του κοντινού νοσοκομείου 2842340122 ( Ιεράπετρας) , 2841343000 (Αγ. Νικολάου) και του Ε.Κ.Α.Β. 166.

Ψάχνετε κάτι συγκεκριμένο;