9 μηνών

9 μηνων
Αγαπητοί γονείς ,

Όταν εσείς αισθάνεστε καλά , το παιδί σας είναι και αυτό καλά .Έχετε πολλούς λόγους για να αισθάνεστε ικανοποιημένοι από τον εαυτό σας . Κάνατε πολύ καλή δουλειά μεγαλώνοντας το παιδί σας αυτούς τους εννέα μήνες . Και βεβαίως , εάν εσείς νιώθετε καλά με τον εαυτό σας ,τότε και το μωράκι σας θα αισθάνεται καλά με τον εαυτό του . Όταν αισθάνεστε καλά για το άτομό σας , μπορείτε να καταφέρετε σχεδόν τα πάντα ! Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε το παιδί κάθε φορά που προσπαθεί να καταφέρει νέα πράγματα π.χ. να σηκωθεί στην καθιστή ή στην όρθια θέση , να μπουσουλίσει , να περπατήσει , δοκιμάστε να είστε δίπλα του ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή του . Όλα αυτά είναι τα πιο σπουδαία πράγματα για αυτό.

Πώς είναι να είσαι 9 μηνών ;

Πώς μεγαλώνω :

 • Προσπαθώ να μπουσουλίσω , να σκαρφαλώσω και γυρνάω καθώς πιάνομαι από κάπου με το ένα χέρι.
 • Σκαρφαλώνω στις σκάλες.
 • Κάθομαι χωρίς να κινδυνεύω να πέσω και γυρνώ το σώμα μου τριγύρω χωρίς να χάνω την ισορροπία μου.
 • Στέκομαι όρθιος για μια στιγμή όταν μου κρατούν το ένα χέρι.
 • Μπορεί να κάνω πλαϊνά βήματα στηριζόμενος σε ένα έπιπλο.
 • Προσπαθώ να φτιάξω πύργους με τουβλάκια .
 • Χώνω τα χέρια μου σε τρύπες και πρίζες ή σε οτιδήποτε μου φανεί ενδιαφέρον
 • Πιάνω αντικείμενα μικρά με τον δείχτη και τον αντίχειρα, αλλά και μεγάλα με τα δυο μου χέρια.

 

Πώς μιλάω :

 • Καταλαβαίνω κάποιες λέξεις , το όνομά μου, ακόμα και μικρές καθημερινές προτάσεις.
 • Επαναλαμβάνω μία ή περισσότερες λέξεις ξανά και ξανά.
 • Μου αρέσει να παράγω ήχους όπως να βήχω , ή κουνώντας τη γλώσσα μου.
 • Ακούω τους γύρω μου να μιλούν και μιμούμαι τους ήχους.

 

Πώς αντιδρώ :

 • Μου αρέσει να επιδεικνύω τις ικανότητες μου στους ανθρώπους και να μου δείχνουν ενθουσιασμό.
 • Επιθυμώ επιβράβευση για όλα μου τα νέα επιτεύγματα.

 

Πώς καταλαβαίνω :

 • Προσπαθώ να κατανοήσω κάποια πράγματα μόνος μου.
 • Ξέρω ότι αν καλύψω μέρος των ματιών μου ή εάν κοιτάξω προς τις ακραίες θέσεις , όλα φαίνονται διαφορετικά.
 • Γνωρίζω ποια παιχνίδια είναι δικά μου και αναστατώνομαι όταν μου τα παίρνουν.
 • Μπορώ να κατανοήσω σε τι διάθεση βρίσκονται οι άνθρωποι γύρω μου , απλά κοιτώντας τους.

 

Πώς αισθάνομαι :

 • Είμαι ευαίσθητο. Εάν δω ένα άλλο μωρό να κλαίει, θα κλάψω και εγώ.
 • Φοβάμαι κάποια πράγματα, τα οποία παλιότερα δε με ενοχλούσαν, π.χ. το  να κάνω μπάνιο.
 • Φοβάμαι τα ύψη.
 • Είμαι πολύ αποφασισμένο και αρκετές φορές επίμονο.

 

Το παιδί σας μαθαίνει να τρώει μόνο του

Μήπως στο μωράκι σας αρέσει να κρατάει τις περισσότερες από τις τροφές στα χεράκια του την ώρα του ταΐσματος ή να πίνει από βρεφικό ποτηράκι μόνο του ή ακόμα και να κρατάει το κουτάλι προσπαθώντας να το βουτήξει στην τροφή ; Αυτά είναι τα πρώτα του βήματα στο να μάθει να τρώει μόνο του.

Προσπαθήστε να το βοηθήσετε και να ενισχύσετε αυτή την καινούργια του δυνατότητα προφέροντάς του τροφές μαλακές που πιάνονται με τα χέρια , όπως μικρά κομμάτια μαλακού τυριού ή τοστ, βρεφικού μπισκότου, φρυγανιάς, μαγειρεμένων λαχανικών. Μην του δώσετε ακόμη πατάτες τηγανητές ή άλλα τηγανητά ή αλατισμένα φαγητά.

Επιβραβεύστε το παιδί σας για τις προσπάθειές του παρόλο που μπορεί να λερώσει τα πράγματα γύρω του. Βάλτε εφημερίδες κάτω και γύρω από την καρέκλα του. Ποτέ μην αφήνετε το μωρό από τα μάτια σας κατά την διάρκεια του φαγητού καθώς μπορεί να πνιγεί.

 

Παιχνίδια

Το παρακάτω παιχνίδι βοηθάει το μωρό σας να μάθει ότι τα πράγματα γύρω του έχουν όλα ένα όνομα. Επίσης το ενθαρρύνει να μιμηθεί τους ήχους των λέξεων που εσείς του λέτε ονομάζοντας τα αντικείμενα.

Πώς παίζεται ;

 • Βάλτε το μωρό στα πόδια σας κρατώντας ένα παιδικό βιβλίο με πολύχρωμες, απλές ,γνωστές εικόνες
 • Δείξτε μια – μια τις εικόνες και πείτε του : ¨κοίτα , το αυτοκίνητο¨
 • Δείχνοντας του ,αμέσως μετά το ρωτάτε : ¨τι είναι αυτό ; ¨ περιμένετε μερικά δευτερόλεπτα και μετά πείτε ¨ είναι ένα αυτοκίνητο ! ¨

Σημείωση : το μωρό σας δε θα καταλάβει όλες  τις λέξεις που θα χρησιμοποιείτε. Ωστόσο θα ακούσει τους διαφορετικούς τόνους της φωνής  σας και στο τέλος θα θυμάται τις λέξεις που άκουσε πιο συχνά. Ο γρήγορα αναπτυσσόμενος εγκέφαλός του, σύντομα θα συνδυάσει τους ήχους των λέξεων με το αντικείμενο που του δείχνετε.

 

Υπακοή δε σημαίνει τιμωρία

Για τα μωρά κάτω του έτους, η τιμωρία είναι αρκετά εύκολη. Σημαίνει να του μαθαίνετε ότι υπάρχουν όρια μέσου του τρόπου που το φροντίζετε π.χ. κατά τη διάρκεια που του αλλάζετε πάνα.

Το κλειδί για να το καταφέρετε αυτό είναι η επιβράβευση. Επιβραβεύστε το μωρό σας κάθε φορά που κάνει κάτι που το εγκρίνετε. Αποσπάστε την προσοχή του από κάτι άλλο που κάνει και σας ενοχλεί. Για παράδειγμα όταν το παιδί παράγει ήχους και προσπαθεί να μιλήσει, επιβραβεύστε το με ένα χαμόγελο. Εάν κάνει κάτι ενοχλητικό ή πιάνει κάτι που δεν πρέπει, αποσπάστε του την προσοχή προσφέροντάς του ένα άλλο παιχνίδι ή κατευθύνετε την προσοχή του κάπου αλλού. Μερικές φορές το παιδί θα δυσαρεστηθεί με τις αποφάσεις σας και θα φωνάξει ή θα κλάψει. Προσπαθήστε να μην υποκύψετε και θυμηθείτε ότι είναι σημαντικό από αυτή τη μικρή ηλικία και αρχίζοντας από αυτούς τους πρώτους μικρούς, αλλά σημαντικούς για το παιδί σας λόγους να θέτετε όρια που είναι απαραίτητα τόσο για την ασφάλεια, όσο και για την ανάπτυξή του.

Είναι εφικτό και επιθυμητό συνάμα, να θέτετε όρια ενώ παράλληλα επιτρέπετε στο μωρό να έχει την ελευθερία να εξερευνήσει και να αναπτυχθεί. Ακόμα θέτοντας όρια και κανόνες το μωρό αισθάνεται ότι το αγαπάτε, το φροντίζετε και το προστατεύετε.

 

Η ειδική στιγμή για εσάς και το παιδί σας

Είναι εύκολο να παρασυρθείτε από τη δουλειά, ο ελεύθερός σας χρόνος είναι λιγοστός και να παραβλέψετε την αναγκαιότητα του να διαθέσετε μια ειδική στιγμή για το παιδί σας.

Σκεφτείτε και βρείτε κάποια χρονική στιγμή κάθε ημέρας που θα ξέρετε ότι είναι αποκλειστικά για εσάς και το μωρό, κατά την οποία το μωρό θα μπορεί αν έχει την αμέριστη προσοχή σας χωρίς διακοπή.

Η διάρκεια του χρόνου είναι κάτι που θα επιλέξετε εσείς. Ακόμη και 15 λεπτά την ημέρα, είναι ικανός χρόνος για να χαρείτε και να εκτιμήσετε ο ένας τον άλλο. Διαβάστε του, τραγουδήστε του, παίξτε μαζί του, χαλαρώστε μαζί.

 

Μια ερώτηση για τους συγγενείς που παρεμβαίνουν

¨Η μητέρα μου συνεχώς μου κάνει υποδείξεις σχετικά με τον τρόπο που μεγαλώνω, ντύνω, ταΐζω, προσέχω το μωρό μου. Ξέρω ότι έχει καλή πρόθεση κατά βάθος, ωστόσο στενοχωριέμαι και εκνευρίζομαι όταν αμφισβητεί ότι κάνω. Πώς μπορώ να της μιλήσω για αυτό το θέμα ;¨

Οι συγγενείς και ειδικά οι παππούδες και οι γιαγιάδες αποτελούν πολύ σημαντικά πρόσωπα στη ζωή του παιδιού σας. Του προσφέρουν ζεστασιά, αίσθημα ασφάλειας και αναγνώρισης, αλλά και τρυφερότητας χωρίς αντάλλαγμα. Από την άλλη και εσείς τους έχετε ανάγκη, όσον αφορά στη φροντίδα του παιδιού, ίσως επειδή σας προσέχουν το παιδί όσο είστε στη δουλειά ή έχετε βγει έξω για διασκέδαση ή ακόμα επειδή μένετε μαζί τους.

Μερικές φορές ωστόσο, μπορεί να έχουν διαφορετικές, ίσως και παλιές ιδέες σχετικά με τη φροντίδα και τις αποφάσεις που χρειάζεται να ληφθούν κατά το μεγάλωμα ενός μωρού.

Εάν αυτό συμβαίνει συχνά, μη διστάσετε να τους μιλήσετε ανοιχτά για αυτά σας τα αισθήματα. Ακούστε και εσείς τι έχουν να σας πουν, τις ιδέες τους. Έπειτα, ευγενικά, θυμίστε τους ότι εσείς είστε ο γονιός του παιδιού, οπότε εσείς είστε και άμεσα υπεύθυνος για εκείνο. Πείτε τους ότι αναγνωρίζετε τον αναμφισβήτητο ρόλο τους στην εξέλιξη του μωρού, για να μην αισθανθούν ότι τους απομακρύνετε από αυτό. Καταλήξτε προσπαθώντας να τους δώσετε να καταλάβουν ότι επιθυμείτε να μεγαλώσετε το παιδί σας με τη βοήθειά τους.

 

Έχετε το τηλέφωνο του Κέντρου Δηλητηριάσεων 2107793777 ,του κοντινού νοσοκομείου 2842340122 ( Ιεράπετρας) , 2841343000 (Αγ. Νικολάου) και του Ε.Κ.Α.Β. 166